Er zijn 3 types metadata:

Metadata.png

Descriptive: wordt het meest gebruikt voor het zoeken en terug vinden van content, voorbeeld hiervan is een oude kaart catalogus. Descriptive metadata beschrijft en identificeert informatie.

Component (Structural): Levert informatie over het interne structuur of bronnen. Verder beschrijft het relaties tussen materialen (bijv. foto B is terug te vinden in Manuscript A). . Component ook bekend als structural is een type metadata die zorgt voor het mogelijk maken van een goede navigatie en presentatie.

Administrative: Geeft informatie dat het mogelijk maakt om een opslagplaats te managen. Zoals wanneer, hoe en door wie het gemaakt is en hoe er toegang voor mogelijk is.

Hierbij een aantal voorbeelden:
Descriptive Metadata:
• Catalog Information
• Thesauri keyword terms

Structural Metadata:
• Dublin Core
• Field Structures
• Format (audio, visual)
• Thesauri keyword labels
• XML schemas

Administrative Metadata:
• Sources
• Integration update schedule
• Access rights
• Page relationships

Het is ook mogelijk dat alle 3 types samen komen hierbij een goed voorbeeld:
metadata.png……………. Zeer belangrijk bij metadata is de Dewey Decimal System.
Deze Dewey Decimal System kan als volgt eruit zien:
6059937.jpg?653

Deze is ontworpen door Melvil Dewey Amerikaanse bibliothecaris die het Dewey Decimal Classification for library cataloging uitvond en, waarschijnlijk meer dan ieder ander, verantwoordelijk was voor liberaire wetenschap in de Verenigde Staten.
Hieronder een beschrijving van het Dewey Decimal Classification for library Cataloging in het engels. En component metadata.

Wat is een call number?
Het call number voor een boek in de bibliotheek bestaat uit twee onderdelen, Dewey Decimal Classification nummer and het Cutter number.
In grote bibliotheken, is het mogelijk dat veel boeken geclassificeerd zijn onder hetzelfde Dewey Decimal Classification number. De Bibliotheek moet ieder boek een uniek nummer geven dat fungeert als een adres voor het vinden van het boek in de boekenkast.
Om het nummer uniek te maken wordt er een Cutter number toegevoegd aan het Classification nummer.

Dewey Decimal Classification System
Het Dewey decimal system wordt gebruikt in meer dan 200,000 bibliotheken over de hele wereld en is vertaald in 35 talen. Het Dewey decimal system gebruikt letters en nummers, het coördineert materialen over hetzelfde onderwerp en relevante onderwerpen, zodat ze eenvoudiger zijn te vinden op de boekenrekken. Alle kennis is verdeeld over verschillende klassen.

Hier een filmpje waarin het eenvoudig wordt uitgelegd

http://library.mtsu.edu/dewey/
http://www.clarin.eu/content/component-metadata
https://www.library.cornell.edu/preservation/tutorial/metadata/table5-1.html